Vloeibaarheid en Aanraken (2 weken in Portugal)

Parels uit het Kashmir Saivisme

Tandava, tattva’s, kashmirische massage…

Net als de ‘traditionele’ Tantrika’s oefenen we midden in een overvloedige natuur om in aanraking te zijn met onszelf en alles om ons heen. Hoe verfijnder de ervaring van onze zintuigen, hoe vollediger we de koelte van de ochtend, de warmte van de zon, de geuren van eucalyptus en houtvuur, het geluid van de krekels, de frisheid van de rivier, de majesteit van de bergen, de onmetelijke zee, de aanraking van iemands hand en de rijkdom van ons innerlijke proces kunnen beleven.

Wanneer het contact met je zintuigen verdiept, verfijnen ook je ‘innerlijke zintuigen’ zich. Zo kan je steeds subtieler ervaren hoe het Mysterie zich in alles uitdrukt. We zullen ons hierbij verdiepen in het systeem van de ‘tattva’s’:  verschillende dimensies van de realiteit van het bestaan. Dit systeem wordt gebruikt in de rijke non-duale traditie van het Kashmir Saivisme.

De Tandava meditatie, ‘de dans van Shiva’, staat deze retraite centraal. In het verlengde daarvan werken we met Kashmirische-massage, de ‘yoga van aanraking’. Deze beide meditaties ondersteunen dat onze relatieve afgescheidenheid en verdichting, onze controle en krampachtigheid kan transformeren tot een natuurlijke vloeiende stroom.

Vloeibaarheid is een staat vol rijkdom en overvloed, geeft de ervaring van voortdurend ontvouwen, van groei en beweging, van verwondering en extase. Het maakt dat we soepel en los mee kunnen bewegen met de steeds veranderende realiteit.

We zullen verfijnd aandacht besteden aan de angsten en weerstanden in ons tegen aanraking en vloeibaarheid, zodat ze een toegang kunnen worden tot een openheid die alles toelaat wat opkomt in je ervaring en die niets buiten hoeft te sluiten.

Deze groep vindt plaats van 26 mei t/m 8 juni 2018, op de idyllische locatie ‘Monte Velho‘ in Portugal.

De workshop wordt georganiseerd door het Centrum voor Tantra en begeleid door Carla Verberk, Remmelt van Kleef, Theo de Klein en Daniëlle van Berkel.

De kosten bedragen € 1.325 per persoon voor de training + € 875 tot € 1.200 voor 13 dagen verblijf dormitory of in 2-persoonskamer en alle biologische maaltijden en overnachtingen. (Exclusief vliegreis.)

Let op: inmiddels is er een wachtlijstje voor vrouwen en stellen. Je kunt je wel aanmelden via de site en we zullen je of jullie dan op deze wachtlijst plaatsen. De annuleringsvoorwaarden zijn dan nog niet van toepassing. Mocht er plaats voor je vrijkomen, dan nemen we meteen contact op en kun je ons laten weten of je nog deel kan en wil nemen.